El llegat de Duterte: Electricitat bruta

,

El Dia de la Terra, un esdeveniment anual per demostrar el suport a la protecció del medi ambient, es va commemorar internacionalment el passat 22 d’abril. A les Filipines, el règim de Duterte va anunciar la seva presentació de la seva Contribució Nacional determinada per fer semblar que està fent alguna cosa per lluitar contra l’escalfament global. El document conté el compromís de les Filipines de disminuir gradualment les seves emissions de gas de la casa verda com el diòxid de carboni, el metà i altres fins al 75% fins el 2030 i el 100% el 2040. Això concorda amb l’Acord de París sobre el canvi climàtic, ratificat per les Filipines i signat per 196 països el 2016.

Aquest compromís, però, és contradictori amb els plans reals del règim en la indústria energètica. De fet, el règim fins i tot planeja enfortir encara més la creixent producció de carbó al país. A tot el món, la crema de carbó es considera una de les majors fonts de gasos d’efecte hivernacle que s’acumulen a l’atmosfera i atrapen la calor. Basant-se en el seu full de ruta del carbó de 2017-2040, el règim planeja augmentar la producció de carbó fins als 282 milions de tones mètriques (TM) el 2023-2040 de 23 milions de MT el 2017-2018. Cinc grans companyies elèctriques també tenen previst ampliar la seva capacitat de generació d’electricitat a 21.836 megawatts (MW) d’electricitat en els propers dos a sis anys des dels 14.579 MW actuals.

Aquestes centrals estan finançades per almenys 15 grans bancs del país. Segons la coalició Retirada del Carbó, els principals finançadors d’aquestes plantes inclouen el Banc de les Illes Filipines de la família Ayala i el Banc d’Or de la família Sy.

El 2020, la inversió d’aquests bancs en centrals de carbó i producció va arribar fins als 13.420 milions de dòlars. El passat mes de març, membres de la Xarxa Popular per al Medi Ambient de les Joventuts Defensores de l’Acció Climàtica de Filipines i Kalikasan van protestar davant de la seu del Standard Chartered Bank a la ciutat de Makati per exigir la retirada dels seus préstecs per valor de 674 milions de dòlars a sis centrals tèrmiques de carbó en diverses parts del país.

Diverses esglésies de Quezon i Negros Occidental van llançar una acció simbòlica el mes passat, incloent 15 parròquies a Lucena, per oposar-se a l’expansió de les operacions d’aquestes centrals de carbó. Tres grans centrals de carbó estan operant actualment a Quezon. Altres tres concessions encara estan pendents d’aprovació, inclosa la central elèctrica de carbó de la companyia elèctrica Atimonan One Energy ng Manila (Meralco).

En resum, hi ha 23 centrals operatives de carbó a les Filipines. Aquestes centrals generen fins a un 49% de l’electricitat del país. El 75% del carbó utilitzat per aquestes plantes s’importa d’altres països, principalment d’Indonèsia i Austràlia. La majoria del carbó extret a les Filipines s’exporta a la Xina.

El règim projecta que el consum d’electricitat generada per les centrals tèrmiques de carbó augmentarà encara més fins al 59% el 2029. De fet, mentre Duterte fa semblar que planeja fugir del carbó, ell mateix va inaugurar el passat 2019 el San Buenaventura Power Ltd. Co., una central elèctrica de carbó propietat de Meralco a Quezon, i va demanar als inversors que construïssin centrals elèctriques similars. Aquesta central va ser finançada amb un préstec del Banc Mundial.

El carbó és considerat el “més brut” dels combustibles fòssils, contràriament a l’afirmació de Duterte, que diu que és “net”. El monòxid de carboni que es produeix en cremar carbó és el doble del que es genera en processar gas natural, i un 30% superior al de la crema de gasolina.

Al mercat global, el carbó també es considera la font d’energia més cara després que el preu del petroli caigués el 2020. Va ser més car al març de 2020 quan el preu del carbó va pujar a 66,85 dòlars per TM, la qual cosa equival a 27,36 dòlars per barril de petroli. Atès que el país depèn de les importacions de carbó, l’elevat i creixent cost de l’electricitat a les Filipines sovint s’atribueix per part de les empreses a l’elevat cost del producte en el mercat global.

El llegat de Duterte: Electricitat bruta