La policia deté dos líders de masses a Bicol

,

Dos líders de masses van ser detinguts simultàniament per la policia a Bicol la matinada del 2 de maig. Les víctimes van ser identificades com Dan Balucio, secretari general de Bayan-Bicol i pastor del Consell Nacional d’Esglésies a Filipines, que va ser arrestat a casa seva a Sto. Domingo, Albay; i Sasah Sta. Rosa, portaveu de Jovenes Anakbayan, que va ser arrestada a Villa Obiedo, Cararayan, Ciutat de Naga.

Per legitimar les detencions, la policia va plantar armes de foc i explosius a les cases de les víctimes i les va acusar de ser membres de l’Exèrcit Nou del Poble (NPA). La policia també va assaltar la casa de Justine Mesias, portaveu del moviment juvenil Now Against Tyranny Bicol, que no hi era durant l’operació. Les ordres de recerca utilitzades en aquestes operacions d’incursió van ser emeses pel jutge Edgar Armes, del Tribunal Regional de la ciutat de Legazpi.

A la ciutat d’Antipolo, la 80a IB i la Policia Nacional Filipina-Rizal van arrestar 30 Dumagats a Barangay Calawis el 13 d’abril. Van ser obligats a anar a la sala de Barangay per rebre ajuda on van ser arrestats. Se’ls va acusar de tenir vincles amb l’NPA.

Abans d’això durant la segona setmana de març, 30 Dumagats de Barangay Puray, Rodríguez, Rizal, també van ser arrestats i bufetejats amb càrrecs de rebel·lió. A la mateixa ciutat, les forces estatals també van arrestar Benito Lucido, president de l’Associació Integrada de Beneficiaris de la Reforma Agrària, juntament amb la seva dona el passat 6 de maig. Van ser portats a una comissaria i encara no està clar quins càrrecs s’aplicaran contra ells.

El mateix dia, les forces estatals també van arrestar Garry Doroteo a casa seva a Tanay. Doroteo és un Dumagat que es va oposar a la presa de Kaliwa.

Al municipi de General Nakar, els militars van arrestar Loreto Miranda Bolino, regidor de Barangay Lumutan. Va ser obligat a pujar a un helicòpter i el seu parador encara és desconegut.

A Bohol, elements policials van arrestar el granger Alfie Sarsale a Barangay Rizal, Batuan, el 30 d’abril. La policia va assaltar casa seva i la dels seus pares. També van robar 23.000 ₱ en efectiu guanyats per la família per vendre el seu búfal carabao.

Matança. El 15è IB va matar Frederico Rivera, resident a Barangay Pinggot, Ilog, Negros Occidental, el 24 d’abril. Els soldats van fer que semblés que les víctimes van ser assassinades en una trobada.

Rendició falsa. El 2n ID va obligar els residents de Barangay San José, Antipolo, a rendir-se com a partidaris de l’NPA el 23 d’abril.

La 15a IB i l’11a IB van coaccionar els residents de Sitio Taya-o, Barangay Narra i Sitio Malabago a Barangay Tambad, Cauayan, Negros Occidental per rendir-se el mateix mes. La campanya de rendició forçada forma part de l’operació militar focalitzada d’aquestes unitats a la zona.

Militarització. Els dies 1 i 80 d’IB han estat imposant un bloqueig a les comunitats de Dumagats i Remontados a Barangay Puray, Rodriguez Rizal i Barangay Umiray, General Nakar, Quezon, des de fa un mes.

A Negros Occidental, la 15a IB va cordonar Barangay Pinggot, Ilog, des del 24 d’abril. Els soldats controlen estrictament l’entrada i sortida de residents en aquestes comunitats.

Assetjament. La 62a IB va assaltar quatre cases a Himamaylan, Negros Occidental, el 22 de març. Alguns dels residents van ser atropellats i retinguts a punta de pistola mentre eren interrogats.

La policia deté dos líders de masses a Bicol