Els rebosts comunitaris reflecteixen la fam i la resposta fallida de Duterte a la pandèmia

,

Els rebosts comunitaris han brollat en diverses parts del país en les últimes tres setmanes. Aquests tenen com a objectiu proporcionar ajuda immediata i temporal als filipins que han perdut la feina o que no han rebut prou ajuda del govern reaccionari. Aquesta iniciativa era coneguda pel seu lema: “contribueix en funció de les teves capacitats, agafa segons les teves necessitats.”

Actualment hi ha 1.067 comunitats d’aquest tipus al país, iniciades per persones ordinàries, personalitats i organitzacions. Aquests ofereixen arrossos, verdures, conserves i altres productes alimentaris suficients per un dia o àpat. Hi havia llargues cues en els rebosts més establerts des de primera hora del matí fins a la matinada.

El Partit Comunista de Filipines (CPP) va dir, “aquestes iniciatives de suport mutu són un fort rebuig i acusació dels bruts fracassos del govern de Duterte per proporcionar les necessitats de les persones enmig de la pandèmia de Covid-19 i l’empitjorament de les condicions econòmiques.”

Inspiració del rebost comunitari de Maginhawa

La idea del rebost comunitari va començar amb un petit carro de verdures, conserves, arròs i altres aliments plantejats per Ana Patricia Non, una petita dona de negocis, durant la tercera setmana d’abril al llarg del carrer Maginhawa, Barangay Teachers’ Village East, Ciutat de Quezon. Va dir que la iniciativa es va iniciar perquè ja està «cansada» de la inacció o resposta ineficient del Govern enmig de la crisi.

La iniciativa va inspirar a molts altres a instal·lar més rebosts comunitaris a tot el país. Centenars de persones van ser ajudades per joves, vilatans, individus i personalitats benèfiques. Els rebosts també van ser aixecats per organitzacions democràtiques en zones urbanes. En alguns llocs, el repartiment de les ajudes es va dur a terme juntament amb la signatura de peticions que exigien el repartiment d’una subvenció de 10.000 ₱ i la renúncia de Duterte per la seva resposta fallida a la crisi econòmica.

Els rebosts comunitaris també van ser duts a terme per diverses institucions religioses dins els seus respectius veïnats. La Conferència Episcopal Filipina (CBCP) va instar totes les parròquies i organitzacions a replicar aquesta iniciativa de suport mutu. Organitzacions d’artistes, músics i moltes altres personalitats també van obrir els seus rebosts comunitaris.

­Llistes negres i sabotatge per part del règim de Duterte

La iniciativa va obtenir més suport després que el portaveu de la Força Nacional de Treball per Acabar amb el Conflicte Armat Comunista Local (NTF-ELCAC) va etiquetar en vermell els rebosts comunitaris. Les forces de l’Estat van sotmetre alguns rebosts a la vigilància i van amenaçar els organitzadors. A Cagayan de Oro, van repartir fullets per criminalitzar els organitzadors de dos rebosts comunitaris. L’agència també va llançar una campanya de vilificació contra Non, que va ser comparada pel general Antonio Parlade amb Satanàs en una de les seves declaracions.

Parlade i el NTF-ELCAC van rebre crítiques generalitzades a causa d’aquests atacs. Aquests han reforçat encara més les crides a desafiar el grup de treball que han arribat al Senat i al Congrés, que han amenaçat d’investigar l’assignació de fons a l’agència, així com Parlade.

En no poder reprimir els rebosts a través de l’assetjament, els militars i la policia es van apropiar del concepte. Es va filtrar un memoràndum emès per la Policia Nacional filipina (PNP)-Regió 10 revelant una ordre a totes les seves unitats per dur a terme activitats, imitant els rebosts comunitaris que van anomenar “Barangayanihan”. Van ordenar a les seves unitats “plantar beneficiaris” i fer fotos per “manifestar l’apreciació de la comunitat”. La mateixa PNP va admetre que l’ordre de “segrestar” el concepte de rebosts comunitaris va sorgir per “guanyar terreny en la lluita contra la insurgència”.

“Cap quantitat d’activitats falsificades de ‘bayanihan’ pot canviar el maleït historial feixista i sagnant de la PNP. A causa dels seus abusos feixistes, crims i repressió al poble, la gent odia la policia i els militars fins a la medul·la dels seus ossos”, va dir el PPC en resposta a aquesta trama.

Els rebosts comunitaris reflecteixen la fam i la resposta fallida de Duterte a la pandèmia